top of page

De zeezoutbatterij, een duurzame, lokaal produceerbare oplossing voor elektrische energieopslag

Updated: Jun 1, 2018Klimaatverandering, luchtvervuiling, kerncentrales die maar niet sluiten, … wat doen we ermee? We kunnen de noden net zien als een opportuniteit om mee aan de slag te gaan. “Technologyscouting” behoort tot een van de activiteiten van Impact Office Consulting Bvba - “Seek and you will find” - en zo botste ik, weliswaar onverwachts ergens in Nederland, op de zeezoutbatterij: een duurzame en relatief goedkope batterij, hoge en lage temperatuur resistent, 100 % recycleerbaar, met een heel lange levensduur en 100 % ontlaadbaar.


Hoe ontstond de zeezoutbatterij ?

10 jaar terug startte Marnix ten Kortenaar, batterijtechnoloog en ex topschaatser, zijn eigen bedrijf dr TEN BV om aan de slag te gaan in onderzoek, ontwikkeling en consulting.

Op een rondreis in Afrika stelde hij vast dat er nood is aan een schone en betaalbare batterij voor energieopslag die ook hoge temperaturen aankan. Zijn onderzoek startte…

Het geheim van de batterijtechnologie zit hem o.a. in het elektrolyt. Er is een redox- en oxidatie- reactie nodig om de energieopslag en -ontlading te kunnen laten geschieden. Als je een goedkope en ethische batterij wil maken, bekijk je dus in de Tabel van Mendeljev die potentiële oxidatie- en reductie-elementen die goedkoop en overvloedig aanwezig zijn… 10 jaar leidde tot de nu functionele en verkrijgbare batterij.


Welke toepassingen voor de zeezoutbatterij ?

De zeezoutbatterij is een statische energieopslagbatterij.

Verschillende toepassingen:

- Voor particulieren die met hun zonnepanelen off-grid willen gaan

- Voor energie opslag bij de productie van wind- en zonne-energie op grote schaal

- Grid-equilibratie: opslag van elektriciteit wanneer er een teveel is aan elektriciteitsproductie (en de elektriciteitsprijs ook lager is), ontlading van de batterij als er een tekort is en de energie ook duurder is…


Wat maakt de zeezoutbatterij uniek?

Goedkoper en schoner

Zeezout kan op een duurzame manier ontgonnen worden. Dit doen we met partnerbedrijven die unieke en groene technologieën op de markt zetten. Alle grondstoffen zijn relatief goedkope bestanddelen en doordat ze veilig zijn is ook het productieproces eenvoudig en veilig.

Een ethische batterij

De batterij bevat geen elementen die op basis van kinderarbeid ontgonnen werden. Voor ontginning wordt samengewerkt voor een groene en ethische ontginning van de nodige grondstoffen.

Lange levensduur

De batterij draaide al dan 7000 cycli zonder degradatie. We zagen tot nu toe geen einde aan de batterij. Dat belooft.

Hoge temperatuurresistentie

In tegenstelling tot de meeste andere technologieën die je best bij kamertemperatuur bewaart om een goede levensduur te behouden, gaat de zeezoutbatterij net nog beter werken bij hogere temperaturen, en dit tot 80°C. Er is geen koelsysteem nodig : de zeezoutbatterij kan gewoon veilig in de zon geplaatst worden. Dit is dus een investeringskost uitgespaard.

100% te ontladen

Doordat de zeezoutbatterij 100% kan ontladen worden heeft ze geen complex batterij management systeem nodig, kan dus de celcapaciteit 100% benut worden en heeft ze een sterkte betrouwbaarheid.

Veilig

Als een zeezoutbatterij overladen wordt, dan gebeurt er fysisch niets, de batterij behoudt haar capaciteit. Andere technologieën worden soms letterlijk een bommetje… De zeezoutbatterij kan je dus gewoon veilig in je garage, kelder of op zolder plaatsen.

Volume

De zeezoutbatterij is vergelijkbaar met een loodbatterij wat het volume betreft per kWH. Qua energiedichtheid (Wh/kg) is de batterij ongeveer 30% lichter.Waar staat de zeezoutbatterij al in het veld ?

De batterij werd vandaag reeds gedemonstreerd en gaat in tussentijd de markt op voor off-grid woningen, energieopslag bij een windmolenpark en mirco-grid balancering.

Projecten in verschillende landen en continenten gaan van start. De pilootproductie vindt plaats in Nederland, alsook in Israël, Jerusalem meer precies. Dr Ten zal op termijn geen zeezoutbatterijen verkopen maar wel zeezoutbatterij productielicenties en gaat daarmee op in 100 % groene, lokale en inclusieve economie.

Voor meer informatie, contacteer...


Ir Anne-Lies Van den Eynde, CEO Impact Office Consulting BVBA, Impactofficeconsulting@gmail.com

168 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page